Begonia Rex Escargot av Jadwiga Podowska

"En dag gikk jeg forbi en blomsterbutikk. Utenfor butikken, på en trebenk sto det noen planter til halv pris. Det var plantene ingen ville ha, og butikken ville helst rydde dem vekk. Blant lange, tynne, tykke, frodige, asketiske og gamle, visnede salgsplanter så jeg en snegleform – det var Begonia Rex Escargot. Jeg kjøpte planten og tok den med meg på atelieet. Jo mer jeg så på Escargot,  jo mer fascinert ble jeg. Jeg strøk sneglebladene forsiktig på deres delikate pels. Undret meg over det intelligente og komplekse designet. Jeg klipte av noen blader og tørket dem mellom sidene i en bok. Da bladene var helt tørre og nesten gjennomsiktige, begynte jeg å studere «topografi av terrenget»gjennom lupen. Det var et kart, med næringstransportveier, med små gjennomsiktige pelstrær, med silkedaler og fløyelsfjell. Hvert blad var en egen flat planet, med bølgete horisont." Slik forteller Jadwiga om sin inspirasjon til instalasjonen; Begonia Rex Escargot

Foto: Marek Podowski

Videre forteller Jadwiga:

Men, etter flere besøk i ulike blomsterbutikker har jeg forstått at min begonia ikke er unik. Jeg har erfart sorgen som den Lille Prinsen i boken til Antoine de Saint-Exupery opplevde da han oppdaget at rosen han var forelsket i ikke var unik, at det fantes tusenvis av like roser. Hans kjærlighet ble utsatt for prøve. «Og han følte seg svært ulykkelig. Blomsten hans hadde sagt at den var den eneste i sitt slag i hele verden. Og her stod fem tusen av nøyaktig samme sort i en eneste hage! Men han forsto at hans rose var unik fordi det er den som lærte han å gi og å elske.«- En eller annen som tilfeldigvis kommer forbi, vil kanskje si at dere(roser) er akkurat som min rose.Men den betyr mer helt alene enn alle dere til sammen. For det er den jeg har gitt vann, det er den jeg har satt under en glassklokke, det er den jeg stilte et skjermbrett foran. [...] Det er den som er min rose.»

Selv om ordet Konge i tittelen til min Begonia antyder noe eksklusivt, er begoniaer masseproduserte og nesten engangsbruks-gjenstander slik Julestjerner er. Men det er denne jeg har sett blant andre planter, denne har jeg vannet, fjernet visne blader og studerte for å lære mer om henne. Det er hun som tok meg på en reise med lupe til landskapet jeg  aldri hadde sett før. Det er hun som lærte meg at det unike ligger i relasjonen vi har til verden, og sympati for det mangfoldet verden er laget av. Jeg prøver å huske at til og med noe så alminnelig som gress er sammensatt av unike strå.

Barn og voksnes møte med kunsten

Jeg håper at denne skinnende begoniaen i utsmykkingen kan vekke oppmerksomheten for alle planter, uansett hvor unike de er, hvor de kommer  fra og hvordan de ser ut. At den kan oppfordre barn og voksne til å gå varsomt på knærne med lupe i en blomstereng, og oppdage dens parallelle mikroverden vi ikke kan delta i fordi vi er giganter.

Begonia Rex escargot henger i amfiet på Høgås skole
Foto: Marek Podowski

Fakta om instalasjonen

Installasjonen består av seks fotografier, ca.16 ganger forstørret Begonia Rex Escargot blader. Fotografiene er laser-trykket på Opalakryl-plater. Akrylbladene er beskjært rundt kanten. De virkelige bladene av begonia ble tørket til de var nesten gjennomsiktige.Videre ble bladene belyst nedenfor og fotografert ovenfra. Dette ga et detaljert kart over bladets nervatur ("skjelettet").

Bak hvert akryl-blad er det montert en lyskasse med LED-lys.LED-lyset under hvert blad kan dimmes ved hjelp av to fjernkontroller.

Fakta om Begonia Rex Escargot

Rex Begoniaer, kjent som Konge Begoniaer finnes som ville planter i nord-vest India og i Kina. Begoniarexer er verdsatt for sine fargerike mønstre og spennende form på blader.Gjennom årene har mennesker pollinert og krysset begoniaer med hverandre for å skape nye arter. Begoniaene er masseprodusert for deres skjønnhet og visuelle kvaliteter.

I min installasjon har jeg brukt en av Rex begoniaer som heter Escargot. Begonia Rex Escargot har fått navnet sitt fra den unike måten bladene krøller seg på, og skaper en spiral som ligner på skallet av en snegle.

Høgås skole
Høgåstunet 2