Gå til innhold Hopp til søk

Fugl, fisk og midt imellom av Dag Bratbergsengen

I amfiet på Høgås skole har vi en flott trapp. Der bor det fisk, fugler og rotter. Utsmykkingen er lagd av  keramiker Dag Bratbergsengen. Alle bildene i denne artikkelen er tatt av fotograf Terje Kveen.

Rotter har kommet seg inn under trappa i amfiet, slik rotter kan gjøre. Rotter er renslige og bruker 1/3 av sitt liv til å pusse og stelle seg. Rotter regnes som et av verdens 10 smarteste dyr  (Animal planet). Rotter brukes i arbeidet med minerydding, og til å lete opp tuberkulosebakterier, mye raskere og mer treffsikkert enn med mikroskop. Rotter kan le, men ikke rape eller spy. Rotter er ikke bare ekle smittespredere med en vemmelig hale. Rotter har sin plass i verden. Det er forskjell på rotter, og det er ikke ålreit med ville rotter i kjelleren og i matskapet. Rotter forteller oss at ikke allting er slik vi tror det er, eller slik vi har blitt fortalt.

Fisk i trappa

Foto: Terje Kveen
Dag  forteller om inspirasjon og tanker han har hatt i forbindelse med utsmykningsoppdraget:

Da jeg var liten pleide vi å leke en lek vi kalte «fugl, fisk og midt imellom». Vi hadde en gammel 8-nøkkel som ble gjemt et sted i rommet. Jeg kjenner vekten av nøkkelen i hånda, føler overflaten og ser den grå matte fargen enda. Vi ventet på stikkordet: ble det «fugl, fisk eller midt imellom»?, Det fortalte oss om den var gjemt høyt oppe, nede ved golvet eller midt i mellom. Mest spennende var det, når stikkordet var fugl og vi måtte klatre på bord, skap og stoler for å komme høyt nok.

«Fugl, fisk og midt imellom» ble også tidlig nøkkelen for min utsmykning på Høgås. Jeg har vært opptatt av å bruke ulike nivåer i det flotte rommet, fra under gulvet til nesten oppunder taket. Dyreskikkelsene er gruppert etter nivåer i naturen, fra vann, til jord og opp i luft. Jeg har plassert mennesket inn mellom dyrene, slik at vi som betraktere lettere kan vandre inn i bildene og undrende lete oss frem, eller se oss selv  som en del av naturen, på lik linje med dyrene vi møter.

Utsmykking

 Foto:Terje Kveen 

Dette er en utsmykning for barn og det barnlige i oss. Det er også inspirert av barn; lek, spontanitet, fantasi, noen ganger absurditet og uten grenser, direkte uten nøling. Slik ønsker jeg å arbeide, der min erfaring med materialet gir meg en frihet, der tanken er mindre viktig, og det intuitive tar over.

utsmykking

Foto:Terje Kveen 

I mitt arbeide med leira, møter jeg skikkelser jeg kan dra kjensel på, men aldri har møtt. Slik vil jeg det skal være. Jeg har ikke laget fortellinger, men muligheter for assosiasjoner, og til å kunne lage egne fortellinger ut i fra det man ser. Noen av figurene er virkelighetstro, andre karikaturer, som barns evne til å viske ut grensene mellom det virkelige og uvirkelige.

 
Foto:Terje Kveen

 Utsmykking ved heisen

 Foto: Terje Kveen

                       

 

 

 

 

 Kontaktinformasjon

Høgås skole
Høgåstunet 2
3684 Notodden

Telefon
35 01 56 70

Rektor
Eirill Murtnes
eirill.murtnes@
notodden.kommune.no

Mob: 959 11 119

Leder for SFO
Gry Kristensen
gry.kristensen@
notodden.kommune.no

Telefon SFO
35 01 56 80

picture2

Utviklet av Sem & Stenersen Prokom AS