Dragene av Axel Mørch

Dragene  er et bilde som Axel Mørch lagde på oppdrag fra Tandberg radiofabrikk i 1977. Bildet skulle være en utsmykking av spisesalen til Tandberg radiofabrikk. Bedriften hadde den gang tilholdsted i Øta-bygget på Tveiten. Senere ble bildet flyttet opp til Tandberg radiofabrikk i Høgås. Der har bildet hengt på et møterom, inntil Hans Arne Flåto som i dag er eier av Høgås Teknologipark AS bestemte seg for å gi bildet i gave til Høgås skole.

Inspirasjon til bildet

Axel forteller at inspirasjonen til Dragene kan tilskrives en lyrikkonkuranse som et oppslag i Telen" Poesi 73" presenterte det året. I klassen for elever i barneskolen var det en gutt fra femte klasse som vant førstepremien. Emnet var selvvalgt, og diktet hans hadde " Den nye dragen" som overskrift. Det var sønnen til Axel som skrev diktet:

Senere ble dette diktet en inspirasjon til Axel Mørch sitt bilde Dragene. Axel fortalte om dette, da vi hadde avduking av bildet på Høgås skole høsten 2014.

Dragene

Fakta om bildet Dragene

Bildet har tittelen Dragene og er utført i terra cotta(keramikk). Mål: 4x1,5 m. Motivet forestiller barn, en gutt som er i ferd å sende opp dragen han har laget. Det er blomster på marken og fugler i luften, de vil hjelpe til.

Gave fra Hans Arne Flåto og Høgås Teknologipark AS

Under utbyggingen av Høgås skole leide Høgås skole klasserom i Høgås Teknologipark. I den forbindelse kom ideen til Hans Arne om at han ønsket å gi bildet Dragene til skolen. Skolen synes dette var en fin gave, og er veldig takknemlige og  vil ta godt vare på bildet som nå henger i gangen utenfor bilioteket.

Høgås skole
Høgåstunet 2