Gå til innhold Hopp til søk
Røykvarsler

Røykvarslere redder liv

Røykvarslere

Hensikten med å montere røykvarslere er at du skal få et tidlig varsel om at en brann er under utvikling. Da får du en reell mulighet til å redde deg selv og andre som oppholder seg i boligen.

Krav til røykvarslere.

Ny forebyggende forskrift 1.1.2016

Alle boliger - leiligheter, rekkehus, privatboliger, hybler og hytter - skal ha godkjent røykvarsler eller et FG-godkjent brannalarmanlegg.

Det skal være minst en detektor eller røykvarsler i hver etasje, som skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor teknisk rom. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket.

Alarmstyrken skal være minst 60 dB inne på hvert rom med lukkede dører.

Røykvarsleren skal være CE merket, og i tillegg være merket med NS-EN 14604, DSB 253 eller SNR 235.

Røykvarsleren skal være merket med dato på baksiden. Når den er produsert og når det må byttes ut.

Dersom du ikke har røykvarsler eller godkjent brannalarmanlegg, kan du risikere å få redusert forsikringsutbetalingen og eventuelt bot fra det offentlige.

Det er eieren av boligen som har ansvaret for å anskaffe og montere røykvarsler. Det er eier/bruker av boligen som har ansvaret for å teste røykvarsleren og skifte batteri jevnlig.

Ionisk eller optisk?

Det er to typer røykvarslere – optiske og ioniske. Optiske røykvarslere reagerer raskest ved ulmebrann, mens ioniske røykvarslere reagerer raskest på åpen ild.

Boligbranner starter ofte som ulmebrann i brennbar innredning (tekstiler og møbler) eller i elektronisk utstyr og apparater. En liten glo, eller flamme kan utvikle kraftig og giftig røyk som sprer seg forholdsvis langsomt. For å kunne varsle slike branntilløp i tide, anbefales optiske røykvarslere.

Noen branner starter i lett antennelige og godt brennbare gjenstander som papir, lette tekstiler eller i dekorasjoner rundt stearinlys. I slike tilfelle oppstår det etter kort tid åpen flamme med rask temperaturutvikling og røyk med høy temperatur. Det er ikke uvanlig at et rom kan være overtent i løpet av kort tid. Under slike forhold er en ionisk røykvarsler mest effektiv.

Generelt anbefales bruk av flere røykvarslere, og at det grundig vurderes hvilken type som egner seg best på hvert sted i boligen. I boliger med mange rom og/eller flere etasjer, bør røykvarslere seriekobles. Når alarmen utløses vil den automatisk utløse alle røykvarslerne. For et slikt system anbefales tilkobling til strømnettet. Dette letter kontrollen, og man slipper å bytte batterier i røykvarslerne.

Plassering

Plassering av røykvarslere er svært viktig for hvor raskt de reagerer på røyk. Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket og minimum 50 cm fra vegg. I skråtak skal varsleren monteres 100cm ned fra møne.

Vedlikehold

Røykvarslere bør testes minst en gang pr måned og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Du kan bruke en pinne eller lignende for å gjøre det enklere å nå opp.

I tillegg til å teste røykvarsleren med testknappen, bør du med jevne mellomrom teste med røyk. Du kan f.eks. blåse røyk fra en fyrstikk eller et stearinlys mot røykvarsleren. Det finnes også "røyk" på sprayboks, som du kan få kjøpt gjennom forhandlere av sikkerhetsutstyr.Dersom røykvarsleren ikke reagerer med nytt batteri, er røykvarsleren defekt og må skiftes ut snarest.

Batteriet bør vanligvis skiftes en gang pr år. Gjør det til en vane å bytte batteri 1. desember hvert år - 1. desember er nemlig røykvarslerens dag. De fleste røykvarslere lager korte og svake pip når batteriet begynner å bli dårlig. Du må da skifte batteri så snart som mulig. En god løsning er å montere spesielle røykvarslere som kobles til strømnettet.

Røykvarslere bør minst en gang i året rengjøres for støv og smuss. Vær forsiktig så du ikke skader elektronikken.

Det er SINTEF NBL AS som står for den praktiske godkjenningen på vegne av DSB. Oversikt over godkjente røykvarslere finnes på www.nbl.sintef.no



Kontaktinformasjon

Virksomhetsleder/brannsjefVirksomhetsleder/brannsjef Stig Selbo
Stig Selbo

Telefon 
35 01 53 60

Fax
35 01 53 51

Besøksadresse
Merdeveien 12 E
3676 Notodden

picture2

Utviklet av Sem & Stenersen Prokom AS