Gå til innhold Hopp til søk
Illustrasjonsbilde barneseng

Barn våkner ikke av røykvarsler

En ekstra røykvarsleren i eller utenfor utenfor barnerommet burde gi en ekstra trygghet, men det viser det seg at mange barn ikke våkner av alarmen. Bergen Brannvesen har gjennomført en test sammen med TV2 for å undersøke hvordan barn som sover ragerer på alarm fra røykvarsleren. Resultatet var urovekkende!

Fire barn var med i undersøkelsen. Jonas (8), Andrea (6), Lise (7) og Erika (10). Alle er sikre på at de vil høre brannalarmen: - Jeg er vant med å våkne av min egen vekkerklokke, sier Erika og demonstrerer hvordan den lyder..

Foreldrene må få barna i sikkerhet!

To timer etter leggetid blir to røykvarslere hjemme hos Andrea og Jonas satt på. Andra lar seg ikke vekke av den sterke pipelyden. Jonas våkner etter to minutter, men er forvirret. Hos Lisa og Erika skjer det samme: Erika våkner først etter flere minutter, fortumlet og desorientert. Lisa våkner ikke i det hele tatt. - Barn sover svært tungt. De har en fantastisk høy vekketerskel, særlig de tre første timene på natten, sier professor i fysiologi Reidun Ursin til TV 2.

Selv synes vi at dette er betenkelig og overraskende, men konklusjonen blir ikke annerledes enn det alltid har vært: Man må ha nok røykvarslere i huset, de bør være seriekoblet og foreldrene må få barna ut dersom det skulle begynne å brenne. Det setter blant annet det å ta seg en tur over til naboen i et litt spesielt lys.

Kilde: Bergen brannvesenKontaktinformasjon

Virksomhetsleder/brannsjefVirksomhetsleder/brannsjef Stig Selbo
Stig Selbo

Telefon 
35 01 53 60

Fax
35 01 53 51

Besøksadresse
Merdeveien 12 E
3676 Notodden

picture2

Utviklet av Sem & Stenersen Prokom AS