Gå til innhold Hopp til søk
Notodden by. Foto: Høihilder

Om Notodden

Notodden kommune med 12 609 (pr. 1.1.2015) innbyggere fremstår i dag først og fremst som et handelssenter for Øst-Telemark med industri og skolesenter. Høgskolen i Telemark avdeling Notodden, med over 1 200 studentplasser, har flott beliggenhet på Sætre i østre bydel. Notodden videregående skole ligger på nedre Tinfos.

Notodden har røtter tilbake som en typisk industriby, men fikk bystatus først i 1913. Utgangspunktet var Tinnelva med fløting og vannkraft. Det vokste fram sagbruk og treforedling som gav grunnlag for den første byveksten. Vassdraget fra Skien til Heddalvannet ble kanalisert i 1861 og gav nye transportmuligheter. I 1894 så Tinfos Jernverk dagens lys. Neste trinn i utviklingen kom med Norsk Hydro som i 1905 startet salpeterproduksjon og kraftutbygging. Notodden er Hydros vugge. Landets første plastbedrift, Norsk Extruding, så også dagens lys her på Notodden. Notodden har gjennom mange tiår vært plastbyen fremfor noen i Norge.

Heddal Stavkirke, fra 11/1200-tallet, som er Nord-Europas største og best bevarte, finner vi 5 km vest for byen. Her ligger også Heddal Bygdetun. Ei stor samling gamle bygninger som viser byggeskikk og levemåte fra middelalderen. De fleste husa er fra 17-1800-tallet, der den mest severdige bygningen er den rosemalte Rambergstugo. Busnesstugo (fra Middelalderen) og Rambergstugo er fredet. Fyrileivstugo av nyere dato viser treskurd og rosemaling av kunstneren Olav Fyrileiv.

Heddalsvannet, som er en del av Telemarkskanalen, ligger bare 16 m.o.h.

Tinfos Øvre, med Telemarksgalleriet og Studio K i rehabilitert gammelt industriområde holder utstillinger hele året. Grønnbyen ble oppført i årene 1906-11 som boliger for arbeidere ved Norsk Hydro. I dag er området vernet, og private eiere har overtatt husene. Industrigata 6 blir drevet av Notodden historielag. I den ene halvdelen av huset er det rekonstruert en arbeiderbolig. Resten av huset er et lokalhistorisk møtested.

Notodden har en sentral beliggenhet i Telemark. Rundt bykjernen er det gode friluftsmuligheter.Kontaktinformasjon

Notodden kommune

Telefon
35 01 50 00

picture2

Utviklet av Sem & Stenersen Prokom AS